5 weetjes over het Gardameer

Wist je dat…
  1. Het Gardameer het grootste meer van Italië is.Mappalagodigarda

    Kaartje Wikipedia

    Het grootste meer van Italië is omgeven door drie regio’s: Lombardije, Veneto en Trentino Aldo-Adige. Het bespoelt tevens drie provincies: Brescia, Verona en Trento.  Parallel aan het meer ligt de vallei van de rivier de Adige met middenin het Monte Baldo-massief. Enkele cijfers: oppervlakte: 369,68 vierkante kilometer – omtrek: 158,40 kilometer – maximale lengte: 51,6 kilometer – maximale breedte: 17,20 kilometer – het diepste punt: 346 meter
  2. Het Gardameer ontstond door het smelten van een gletser. Ontstaan Gardameer en Morenische heuvelsDe karakterische vorm van Gardameer is het gevolg van het terugtrekken van een gletsjer. Tijdens de ijstijd werd het water immers volledig bedekt door een ijskap.  De kloof bij Riva del Garda, in het noorden, werd door de gletsjer geërodeerd tot een U-dal en in het zuiden vormden de puinmassa’s van de glester een stuwwal.  Zo ontstonden de Morenische heuvels die het smeltwater, nu de watermassa van het Gardameer, blokkeerden. Aan de zijkanten van deze grote gletsjer bevonden zich bergen die nu nog altijd zichtbaar zijn: de imposante Monte Baldo in het oosten, met steile kalksteen hellingen en de pieken van de Giudicarie in het westen. P1070296 (640x480)
  3.  Er zes eilandjes in het meer liggen. Aan de westkust bevinden zich Isola del Garda en Isola di San Biagio (ook wel Isola dei Conigli genoemd).  Isola dell’Olivo, Isola del Sogno, Isola del Trimelone en het rotseilandjes Altare liggen aan de oostkant. Het zijn kleine oases waar je kunt genieten in alle rust. OLYMPUS DIGITAL CAMERAP1130320 (800x598)
  4. Het water wordt aangevoerd door rivieren en bronnen. Het water van het Gardameer wordt aangevoerd door de Sacra-rivier in het noorden, tussen Riva del Garda en Torbole en door een aantal kleinere zijriviertjes. In het zuiden stroomt het water via de bevaarbare afvoerrivier de Mincio, langs Peschiera naar Mantova om zo uit te monden in de Po. Daarnaarst zorgen ook warmwaterbronnen voor de aanvoer van water, waaronder de bekende Boiola-bron, op driehonderd meter van de oevers van het schiereiland Sirmione. Sarca P1100057 (1024x768)
  5. De noordkant van het Gardameer zeer verschillend is van de zuidkant. Bovenaan lijkt het op een Scandinavische fjord, een smalle en lange trechter die omgeven wordt door steile bergen.  Onderaan lijkt het meer op een mediterrane baai, met het schiereiland Sirmione dat zicht uitstrekt middenin het water. Benacus_creino Sirmione

Lascia un commento

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato. I campi obbligatori sono contrassegnati *

Questo sito usa Akismet per ridurre lo spam. Scopri come i tuoi dati vengono elaborati.