Gratis cultuur opdoen in Sirmione !

Onder het motto La cultura apre la mente, apriti alla cultura” of “Cultuur opent je geest, sta open voor cultuur” kan je elke maand GRATIS cultuur opdoen.  Alle Italiaanse staatsmusea, monumenten, gallerijen, archeologische sites en parken openen immers elke eerste zondag van de maand hun deuren.  Een super initiatief van het MIBAC, het Ministerie van Cultuur, Kunst en Toerisme. 1414397451347_cartellonistica2 Op het schiereiland Sirmione gingen wij een kijkje nemen in de Scaligeri-burcht en de Grotten van Catullus.  We laten je kort kennis maken met deze bezienswaardigheden, maar verklappen je niet alles, het is immers de bedoeling dat je zelf cultuur gaat opdoen.

La Rocca Scaligera

In de 13de eeuw liet de Scaligeri familie dit kasteel bouwen om Sirmione tegen indringers te verdedigen.  Dat ze hun doel bereikte is duidelijk, vandaag is het één van de best bewaarde burchten van Noord-Italië.  De indrukwekkende buitenkant doet het op een waar sprookjeskasteel lijken.  Het is omgeven door een slotgracht die in verbinding staat met het meer en binnenin zijn er twee binnenplaatsen, een darsena of binnenhaven en een vroegere gevangenis.  Vanop de loopmuren krijg je een prachtig zicht op het meer, maar de allermooiste vergezichten die kan je bewonderen na een klim (zowat 150 treden) naar de top van de hoogste hoektoren.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA Zijaanzicht van la Rocca Scaligera.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA La darsena of de binnenhaven van het kasteel.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA Vanop de mastio of hoogste toren kan je op heldere dagen zeer ver kijken.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Langs dit deel van het schiereiland kom je naar het historisch centrum van Sirmione.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA Aan de andere kant zie je het dorpje en het panoramisch wandelpad langs het Gardameer.

Le Grotte di Catullo Als je rechts afslaat na je bezoek aan het kasteel brengt een panoramische wandeling langs de oevers van Gardameer je naar de punt van het schiereiland.  Aan het einde van het pad loop je de trap op naar boven en ga je rechts richting Grotten van Catullus. Je vindt er geen grotten zoals de naam doet vermoeden, maar de overblijfselen van een grote Romeinse villa gelegen in een enorme olijfgaard.  Deze ruïnes waren ooit overgroeid door vele olijfbomen en bij de eerste opgravingen dacht men grotten ontdekt te hebben, maar bij nader inzien bleek dat het om een enorme villa ging. Het archelogisch complex van de Grotten van Catullus strekt zich uit over een oppervlakte van 20.000 vierkante meter van waaraf je kan genieten van magnifieke panorama’s over het meer. En nee, de dichter Catullus woonde er niet !  Hij leefde immers in de 1ste v.Chr. terwijl de villa pas een eeuw later werd gebouwd.  Catullus verbleef ooit wel in Sirmione en om hem te eren werd deze plaats naar hem genoemd. In het museum kan je je verder verdiepen in de geschiedenis van het Gardameer en de Grotten van Catullus. OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zo zou de villa eruit gezien hebben.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Langs de arcadengang gingen de bewoners naar hun prachtige terras.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA Vergezicht op het Gardameer.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA Wat ooit de piscina riscaldata of het verwarmde zwembad van de villa was.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA Een eeuwenoude olijfboom.

Buona visita e alla prossima volta !

Lascia un commento

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato. I campi obbligatori sono contrassegnati *

Questo sito usa Akismet per ridurre lo spam. Scopri come i tuoi dati vengono elaborati.