10 tips om Brescia te ontdekken

Ook al ligt Brescia op nog geen veertig kilometer van het Gardameer toch is het voor vele toeristen nog een onbekende bestemming.  Tussen de moderne panden en de hedendaagse boetieks vind je hier historische pleinen, gebouwen en monumenten.  Ze onthullen de invloed van de Romeinen, de Venetianen en de Oostenrijkers en geven aan de stad een onschatbare waarde.  Brescia krijgt dan ook een eervolle vermelding op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Met onze 10 Slow & More tips maak je kennis met Brescia, ontdek je haar geschiedenis, kunst en cultuur, geniet je van haar culinaire delicatessen en kun je lekker shoppen.
  1. Werelderfgoed UNESCO De archeologische vindplaats van het Capitolium op het Piazza del Foro, het kloostercomplex en de kerk van San Salvatore van het Museo di Santa Giulia staan op de Werelderfgoedlijst van Unesco.  Ze maken deel uit van het erfgoed ‘De Longobarden in Italië. Plaatsen van de macht‘.capitolium (1024x768)
  2. Twee kathedralen Op het voormalige Piazza Duomo (nu het Piazza Paolo VI) staat niet één maar staan twee kathedralen: il Duomo Vecchio en il Duomo Nuovo.  De pastelgroene koepel van de Duomo Nuovo of de nieuwe kathedraal duikt overal op in het stadsbeeld.  De oudere Duomo Vecchio lijkt van buitenaf gezien veel kleiner dan nieuwe duomo maar binnenin sta je ervan te kijken hoe groot hij wel is.Vista Piazza Duomo (1024x768)
  3.  Het kasteel Vanaf de Cidneo-heuvel domineert het castello met zijn cilindervormige Torre Mirabella de stad.  Het is een van de best bewaarde burchten van Noord-Italië en een typisch voorbeeld van een laatmiddeleeuwse militaire vestiging.  Het huisvest ook twee musea: het Museo del Risorgimento (met informatie en documentatie over de Italiaanse eenwording) en het Museo delle Armi (met een van de rijkste Europese wapenverzamelingen).  Vanaf het kasteel kun je bovendien genieten van een prachtig uitzicht over Brecia en omgeving. Ponte Levatoio e Torre dei Prigionieri 2 (1024x765)
  4. Het Palazzo della Loggia Het Palazzo della Loggia is het bijzondere gebouw met zijn in dak in de vorm van een omgekeerde scheepskiel op het gelijknamige Piazza della Loggia.  De Venetianen lieten hier duidelijk hun sporen achter.  Het plein blijkt een kopie te zijn van het Piazza San Marco in Venetië.OLYMPUS DIGITAL CAMERA
  5. Tone en Batista slaan de uren. Aan de andere kant van het Piazza della Loggia bevindt zich de Torre dell’Orologio met zijn astronomisch uurwerk.  I Macc de le ure of ‘de zotten van de uren’, Tone e Batista genaamd, slaan de uren met hun hamer.  Het is een van de weinige astronomische uurwerken met origineel mechanisme dat nog functioneert in Italië en in Europa. P1090331 (480x640)
  6. Il Teatro Grande In het grootste theater van Brescia vinden naast heel wat opera, dans- en muziekvoorstellingen ook culturele evenementen plaats.  Het Teatro Grande heeft een prachtige ridotto of foyer helemaal in weelderige rococostijl.  Tijdens het het weekend kun je in het caffè van het theater genieten van een drankje in stijl ! Teatro Grande Ridotto (768x1024)
  7. Mille Miglia De mooiste race ter wereld voor oldtimers start in Brescia ! Een paar dagen voor de start van de Mille Miglia kun je de wagens al bewonderen in de straten en op de pleinen van de stad.  Op de avond van de eerste dag rijden ze ook langs een aantal dorpjes aan de zuidkant van het Gardameer.  In het Mille Miglia museum aan de rand van de stad staan heel wat oude auto’s tentoongesteld en kun je je nog verder verdiepen in de geschiedenis van deze race. P1090808 (1024x768)
  8. Pirlo, aperitivo bresciano In Brescia breng je een brindisi of toost uit met een Pirlo.  Het is de lokale versie van Aperol Spritz en wordt gemaakt op basis van Campari, witte wijn en bruiswater.  Neem net als de Brescianen plaats op het Piazza della Loggia, dat ook wel het salotto di Brescia of het salon van Brescia wordt genoemd. Nr 7 Aperitivo Piazza Loggia (600x800)
  9. La cucina Ook culinair kom je in Brescia aan je trekken.  Proef zeker eens casoncelli al burro versato (ravioli met vleesvulling overgoten met boter), risotto alla pitocca (risotto op basis van kip) of een plaatselijke kaas zoals Bagòss, Fatulì en Rosa Camuna, vergezeld van een goed glas wijn (Franciacorta, Garda Classico, Lugana,…) uit de streek. Osteria Al Bianchi Casoncelli 3 (1024x765)
  10. Shopping The place to be voor shopping liefhebbers is de Corso Zanardelli of simpelweg Il Corso.  Ook bij regen is het er aangenaam shoppen onder de winkelgalerijen.  Rechts van de Corso in de Via X Giornate vind je nog heel wat trendy winkels onder de lange galerij. Corso Giuseppe Zanardelli (1024x768) Nog meer info over Brescia vind je op de website van Bresciatourism.Extra tip !  Ontdek Brescia met de Ciao Tutti City Walk ‘Bellissima Brescia’.  Wij stippelden deze wandeling uit voor Ciao Tutti, de grootste ontdekkingsblog door Italië in het Nederlands.  Bestel de digitale versie van deze wandeling voor slechts 2,99 euro. Ciao-tutti-City-Walk-8-Bellissima-Brescia

Lascia un commento

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato. I campi obbligatori sono contrassegnati *

Questo sito usa Akismet per ridurre lo spam. Scopri come i tuoi dati vengono elaborati.