De Rode Kruis fakkeltocht in Solferino

Na de verschrikkelijke aanslagen van afgelopen 13 november in Parijs blijf ik maar denken aan het motto van Henry Dunant Tutti fratelli” of “Wij zijn allen broeders”… Hoe kunnen echte broeders en zusters nu zoiets aanrichten ? Waren we maar echt allen broeders ! FullSizeRender (7) Wie was Henry Dunant en vanwaar komt zijn motto ? Ten zuiden van het Gardameer in de Colline Moreniche, nu een groene oase van vrede en rust, speelde zich op 24 juni 1859 een van bloedigste veldslagen ooit af.  Vooral in Solferino (waar ik woon) en San Martino ging het er heftig aan toe.  Alle Italianen kennen deze strijd dan ook als La Battaglia di Solferino e San Martino of de Slag bij Solferino en San Martino.  Negen uur lang werd er gevochten met als resultaat duizenden doden en gewonden. De Zwiterse zakenman Henry Dunant was persoonlijk aanwezig op het slagveld en was enorm aangegrepen door de gruwelijke taferelen.

Statua Henry DunantStandbeeld Henry Dunant, Solferino

Samen met de plaatselijke bevolking bekommerde hij zich om de vele gesneuvelden en gewonden zonder daarbij onderscheid te maken tussen nationaliteit, rang of ras.  We zijn immers “Tutti fratelli” of “Allen broeders”.  Dit motto beschreef hij in zijn boek Un Souvenir de Solferino alsook zijn idee om een vrijwilligersorganisatie op te richten die op een neutrale manier hulp biedt in tijden van oorlog en nood.  In 1863 werd zijn droom werkelijkheid en ontstond het Internationale Rode Kruis.

P1010223Altaar in de Ossarium Kerk van San Pietro in Vincoli, Solferino

Waarom de fakkeltocht ? Elk jaar eind juni herdenken duizenden Rode Kruis vrijwilligers uit Italië en uit de hele wereld in Solferino het Rode Kruisidee en de Slag bij Solferino en San Martino.  Tijdens la Fiaccolata of fakkeltocht volgen zij dezelfde weg die na de veldslag werd afgelegd om de gewonde soldaten naar de eerste medische post in Castiglione delle Stiviere te brengen.  Deze vredeswandeling van ongeveer 10 km is een moment van broederlijkheid en van vreugde.  Onder de grote vlag van de naastenliefde stappen de vele broeders en zusters van verschillende nationaliteiten en rassen met een fakkel naar Castiglione.  Het zien van de duizenden fakkels is een unieke en emotionele belevenis en doet me persoonlijk denken aan de duizenden doden en gewonden van de veldslag.   Elke Rode Kruis vrijwilliger waar ook ter wereld zou minstens één keer in zijn leven moeten deelnemen aan deze onvergetelijke ervaring !

fiaccolata 2Start van de fakkeltocht op Piazza Castello, Solferino

4782_122827722872_518557872_2944054_4035500_nDeelname Rode Kruis Vlaanderen in 2009

P1110142 (800x600)Als broeders en zusters, fakkeltocht 2015

P1110146 (800x600)

fiaccolata 2012De zeven fundamentele beginselen van het Rode Kruis: menslievenheid, onpartijdigheid, neutraliteit, onafhankelijkheid, vrijwilligheid, eenheid en universaliteit

2015-06-20 21.38.31Een lange slang van duizenden lichtjes in de Colline Moreniche op weg naar Castiglione delle Stiviere

EEN KEER IN JE LEVEN MOET JE DIT BELEVEN ! SEE YOU in 2017 op 24 juni. P1110149

Lascia un commento

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato. I campi obbligatori sono contrassegnati *

Questo sito usa Akismet per ridurre lo spam. Scopri come i tuoi dati vengono elaborati.