Solferino, Ciceroni per un giorno, gidsen voor één dag.

Op 17 maart was het “la Giornata dell’Unità Nazionale, della Costituzione, dell’Inno e della Bandiera”, de Dag van de Nationale Eenheid, van de Grondwet, van het Volkslied en van de Vlag.  In één woord de verjaardag van Italië.  Het is de dag waarop niet alleen de eenmaking van Italië wordt herdacht, maar ook de waarden en de rechten van de Italianen. Een dag die ook het dorpje Solferino, gelegen in de provincie Mantova op 12 km ten zuiden van het Gardameer, zeer nauw aan het hart ligt.  De bloedige slag bij Solferino en San Martino in 1859 tussen de Italiaanse, Franse en Oostenrijkse troepen was immers medepalend voor de Italiaanse eenmaking in 1861 en leidde tevens tot de oprichting van het Internationale Rode Kruis.

480758_493966747327344_1031555138_n La Rocca, foto Società Solferino e San Martino

Een herdenking die de jonge generaties niet altijd bewust beleven.  Om de hedendaagse wereld goed te kunnen begrijpen is het van groot belang om ook te weten wat er in het verleden is gebeurd.  Een grondige kennis van de geschiedenis van het gebied waarin we wonen brengt ons dichter bij onze roots,  helpt ons de herinnering aan het verleden levendig te houden en vormt de nodige basis om de streek te promoten.

Zo werden de leerlingen van het 4de en 5de leerjaar van de plaatselijke basisschool “Henry Dunant” in samenwerking met de Società Solferino e San Martino opgeleid tot Piccoli Ciceroni of kleine gidsen.  Op 17 maart, na heel wat voorbereidingen, was dan eindelijk zover: ouders, broers, zussen, familieleden en vrienden werden uitgenodigd door de Piccoli Ciceroni om te komen luisteren naar hun uitleg over de belangrijkste bezienswaardigheden van Solferino.  Het publiek was één en al oor voor deze welbespraakte gidsen.

foto 3 De Piccoli Ciceroni  vertelden ons dat: De Torre Gonzaghesca of Torre Civica ooit één van de twee ingangen van het kasteel van de familie Gonzaga was.  Deze vroegere uitkijktoren sinds kort gerestaureerd is en de ideale plaats is voor tentoonstellingen, congressen, evenementen en huwelijken.

P1030023 La Torre Civica

La Rocca gebouwd werd in 1022 en gerestaureerd in 1611 in opdracht van Cristierno Gonzaga, heer van Solferino.  Een andere naam voor la Rocca is la Spia d’Italia , de spion van Italië omwille van zijn strategische positie op de hoogste heuvel van de Morenische heuvels ten zuiden van het Gardameer.  Bij helder weer kan je genieten van een prachtig uitzicht op het Gardameer en de omliggende dorpjes.

Piazza Castello Panorama vanop La Rocca

Het Memoriale, het gedenkteken van het Rode Kruis het symbool is van het motto van Henry Dunant, Tutti Fratelli of Allemaal Broeders.  Deze Zwitserse zakenman was getuige van de gruwelijke veldslag en dit bracht hem op het idee om een vrijwilligersorganisatie, het Rode Kruis op te richten.

IMG_3768 Il Memoriale, het gedenkteken van het Rode Kruis

In 1869, 1413 schedels in het Ossario, knekelhuis werden geplaatst dankzij de senator Luigi Torelli.  Het knekelhuis is ondergebracht in de kerk van Sint Pieter in ketens en er bevinden zich naast de schedels ook 7000 botten van gesneuvelde soldaten.

P1010238 La Chiesa di San Pietro in Vincoli, de kerk van Sint Pieter in ketens

Eén van de belangrijkste hoogtepunten van de veldslag van 24 juni zich bevindt in de centrale zaal van het museum.  In het lokale Museo Storico, het historische museum vind je voorwerpen en documenten met betrekking tot de veldslag.

P1000480 De ingang van het Museo storico, het historisch museum

Een extra weetje: de uitdrukking “fare da Cicerone” betekent iemand rondleiden of gidsen en vindt zijn oorsprong in de figuur en de werken van Marcus Tullius Cicero, een Romeins advocaat, filosoof, schrijver, politicus en redenaar, die bekend stond voor zijn buitengewone welsprekendheid en retorica.

         

Lascia un commento

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato. I campi obbligatori sono contrassegnati *

Questo sito usa Akismet per ridurre lo spam. Scopri come i tuoi dati vengono elaborati.