10 Slow & More tips voor 2016

Ga jij op vakantie naar het Gardameer of omgeving in 2016 ?  Wil je graag meer ontdekken of het wat rustiger aandoen ? Noteer dan alvast de volgende 10 Slow & More tips in je agenda.
  1. Bezoek Mantova, de culturele hoofdstad van Italië 2016. Mantua Cityscape, Lombardy, Italy “Mantova is zo mooi dat je er kippenvel van krijgt”: zei premier Renzi tijdens de officiële opening van het kunstevenement.  Een parel van een stadje dat samen met het nabije Sabbioneta op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat.  Het ligt op een veertigtal kilometer ten zuiden van het Gardameer.  We geven je alvast 10 extra tips om zeker te doen tijdens je bezoek.
  2. Kom tot rust in Morenische heuvels, een stukje Toscane in Lombardije. OLYMPUS DIGITAL CAMERAOp enkele kilometers van het Gardameer bevindt zich een glooiend landschap met meertjes en kleine waterplassen.  Deze Morenische heuvels werden gevormd bij het ontstaan van het Gardameer, toen de gletsjer die het meer lang geleden bedekte, smolt en de gletsjerresten aan de zuidkant terecht kwamen.  Ze lijken op een groot theater waarin heuvels, kleine valleien omringen en strekken zich uit over een breedte van meer dan honderd kilometer.  Dit gebied is een stukje “Toscane in Lombardije” maar dan groener en minder toeristisch.  In de pittoreske dorpjes kom je er langs kastelen, burchten, klokkentorens, kerkjes, idyllische hoekjes en kan je genieten van adembenemende panorama’s.
  3. Ga eens wandelen in Parco Giardino Sigurtà in Valeggio sul Mincio. 1149128_10151821522973081_1371657566_o (1024x679)Parco Giardino Sigurtà  opent op 6 maart weer zijn deuren.  Dit prachtige park bevindt zich op slechts acht kilometer ten zuiden van Peschiera del Garda.  In 2013 kreeg het de titel van Parco più bello d’Italia (mooiste park van Italië) en in 2015 werd het uitgeroepen tot het tweede mooiste park van Europa.  Niet te missen zijn de jaarlijkse evenementen: Tulipanomania vanaf half mart tot ongeveer eind april en Il Magico Mondo del Cosplay begin september.
  4. Proef wijn tijdens Vinitaly in Verona. visual-2016-homeIn 2016 viert Vinitaly zijn vijftigste verjaardag.  Van 11 tot en met 13 april kunnen wijnliefhebbers er proeven van de wijnen van meer dan 4000 Italiaanse en internationale exposanten.  Het is een van de belangrijkste professionele wijnvakbeursen ter wereld waar ook biowijnen worden aangeboden.  Bij wijn hoort ook lekker eten en daarvoor kan je tijdens Vinitaly terecht op Sol&Agrifood een klein salon voor delicatessen en olijfolie. Tegelijkertijd vindt in het centrum van Verona Vinitaly and the City plaats het vierdaagse fuorisalone voor consumenten en toeristen. Elke avond veranderen de pleinen en straten van de stad in een grote openlucht wijnbar waar je niet alleen kunt proeven van de beste wijnen maar ook van heel wat stuzzichini of appetizers.
  5. Kijk naar oldtimers tijdens de Mille Miglia. P1040275 (1024x708)Ben op 19 mei in de buurt van het Gardameer ?  Op die dag start om 14u30 de Mille Miglia, de mooiste race ter wereld in de Viale Venezia in Brescia.  Oldtimers van overal ter wereld rijden in vier dagen van Brescia naar Rome en terug en leggen ruim zestienhonderd of duizend mijlen af.  Op de avond van de eerste dag komen ze dit jaar ook langs Desenzano del Garda, Sirmione en Peschiera del Garda.  Een dag voor de autorally zijn de auto’s al te bezichtigen in de straten en op de pleinen van Brescia.  Een speciaal moment is de punzonatura (het verzegelen van de auto’s met een loodje om het stuur) op 18 mei tussen 17u en 22u en op 19 mei van 8u30 tot 11u30 op het Piazza Vittoria.  Had je graag nog meer geweten over de Mille Miglia ? Breng dan een ook bezoek aan het  Mille Miglia Museum even buiten het stadscentrum.
  6. Keer terug in de tijd tijdens de historische evocatie van de Slag bij Solferino en San Martino. OLYMPUS DIGITAL CAMERAOp 24 juni 1859 vond nabij het Gardameer één van de bloedigste veldslagen plaats, de Slag bij Solferino en San Martino. Deze oorlog was van fundamenteel belang voor de Italiaanse eenwording en leidde tot de oprichting van het Internationale Rode Kruis. De slag wordt nog elk jaar herdacht tijdens la rievocazione storica of de historische evocatie eind juni.  Dit jaar wordt de slag nagespeeld op zondag 26 juni in de namiddag in het monumentale complex van San Martino della Battaglia. Figuranten van de drie betrokken legers, het Franse, Piëmontese-Sardische en Oostenrijkse spelen er oorlogje maar nu op een vreemzame manier. Galopperende paarden, sierlijke koetsen, geweerschotten en oorverdovende kanonnen brengen je terug de tijd.
  7. Wandel over het Iseomeer.
   da nicoletta castagni
   Foto Nicoletta Castagni
   Van 18 juni tot 3 juli kan je over het Iseomeer wandelen op de The Floating Piers van de Bulgaarse kunstenaar Christo Vladimirov Javacheff. Het Iseomeer is een van kleinere broertjes van Gardameer en is gelegen op een goede zeventig kilometer ten westen van Desenzano del Garda.  Het drijvende wandelpad zal drie kilometer lang en zestien meter breed zijn en wordt bedekt met een goudkleurige doek.  Zo kan je vanuit Sulzano wandelen naar Peschiera Maraglio op het eiland Monte Isola en zo verder naar het eilandje San Paolo.  Een unieke ervaring om niet te missen.
  8. Woon een concert bij in het amfitheater van het Vittoriale in Gardone Riviera.IMG_3628 (1024x765)Een concert, een theater- of dansvoorstelling bijwonen met zicht op het Gardameer ? Dat kan in het amfitheater van het Vittoriale in Gardone Riviera tijdens Tener-A-Mente, Festival dell’Anfiteatro. In dit prachtige kader van een van de mooiste Italiaanse tuinen en plekken aan het Gardameer treden elke zomer van eind juni tot begin augustus Italiaanse en internationale artiesten op. Bekende namen van vorige edities zijn ondermeer Paolo Conte, Mario Biondi, Franco Battiato, Patti Smith, Arto Lindsay en het Bulgaarse Sofia Ballet.
  9. Deel neem aan een geleid bezoek in het Nederlands aan de archeologische site in Brescia. P1120455 (800x655)Als cultureel en artistiek bemiddelaarster voor het FAI (Fondo Ambiente Italiana) begeleid ik in samenwerking met de Fondazione Brescia Musei groepjes Vlamingen en Nederlanders in Brescia.  Op zondag 17 juli om 15.00 uur vertel ik je graag meer over de archeologische site van het Romeinse Brixia of Brescia.  Deelnemen kost slechts 3 euro en reserveren kan via info@gardaslowandmore.com of telefonisch op 0039-0302977833.  Kan je erop 17 juli niet bij zijn ? Op aanvraag is het mogelijk om een bezoek aan de archeologische site of aan het Museo di Santa Giulia met uitleg in het Nederlands te organiseren.  In dit museum dat op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat, maak je op een oppervlakte van 14.000 vierkante meter een reis door 3000 jaar geschiedenis, kunst en spiritualiteit.
  10. Doe gratis cultuur op elke eerste zondag van de maand.

DSCN3010 (768x1024)Ook in 2016 openen alle Italiaanse staatsmusea, archeologische sites, monumenten en gallerijen gratis hun deuren op elke eerste zondag van de maand. Dit initiatief van het MIBAC, het Ministerie van Cultuur, Kunst en Toerisme had zoveel succes in 2015 dat ondertussen ook heel wat lokale musea het voorbeeld volgden. Wat kan je zoal gratis bezoeken aan het Gardameer en omgeving ? Op het schiereiland Sirmione kan je een kijkje nemen in de Scaligeri-burcht en de Grotten van Catullus, in Desenzano del Garda in het kasteel en de Villa Romana, in Lonato del Garda in de Fornaci Romane, in Toscolano Maderno in de Villa Romana en in Mantova in het Palazzo Ducale en het archeologisch museum.

Extra tip ! Ben je nog op zoek naar een verblijf ?  Dan ontvangen we je graag in ons B&B Carpe Diem in Solferino in de Morenische heuvels op een steenworp van het Gardameer.  A presto ! Tot gauw !

IMG_5472