Het Vittoriale degli Italiani in Gardone Riviera

In 1999 bezocht ik voor het eerst het Vittoriale degli Italiani en ben er ondertussen al meerdere malen teruggekeerd.  Het heeft een speciale plaats in mijn hart veroverd en telkens ontdek ik er iets nieuws.  Een echte aanrader als je aan het Gardameer of in de omgeving verblijft. Het Vittoriale degli Italiani (het overwinningshuis van de Italianen) is een monumentaal complex en openluchtmuseum gelegen in een van de mooiste tuinen van Italië.  Het bevindt zich in de groene heuvels van Gardone Riviera in de provincie Brescia aan de westelijke oever van het Gardameer.

800px-Vittoriale_il_complesso_monumentale Il Vittoriale degli Italiani, het monumentale complex.  Foto Wikipedia

Oorspronkelijk was het Vittoriale het privé-bezit van de excentrieke schrijver, dichter en politicus Gabriele d’Annunzio, die het na zijn dood schonk aan het Italiaanse volk.  Vandaag is het de nagedachtenis van zijn “unieke leven” en van zijn heldendaden tijdens de Eerste Wereldoorlog.  Het houdt de herinnering aan Gabriele d’Annunzio levendig, alsof hij er zelf nog aanwezig is.  Hij was een bijzonder curieus, zelfingenomen, geraffineerde en zelfs extravagant persoon.  Het Vittoriale is daar het levende bewijs van.

Rondom de prachtige villa met een adembenemend uitzicht op het Gardameer vind je in een zee van groen heel wat rariteiten:

1. Het voorsteven van la nave (het schip) Puglia.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

2. Het MAS 96, een oorlogsboot.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

3. In het auditorium hangt het vliegtuig de SVA waarmee Gabriele d’Annunzio over Wenen vloog tijdens de 1ste W.O.

800px-Vittoriale_biplano-Ansaldo-SVA[1] Foto Wikipedia

4. Een van de auto’s van d’Annunzio.

Isotta[1]

5. Il Laghetto delle danze of het meertje van de dansen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

6. Het mausoleum waar Gabriele d’Annunzio ligt begraven.

800px-Gardone_Riviera_Vittoriale_degli_italiani_002[1] Foto Wikipedia

7.  Het openlucht amfitheater dat uitkijkt op het Gardameer.  Tijdens de zomermaanden worden er concerten en voorstellingen gegeven.  Insider tip !  Da Tener-A-Mente, zoals het woord het zegt, om te onthouden !

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

8. Het Museum d’Annunzio Segreto met kleren, schoenen, juwelen, koffers en liefdesbrieven van de schrijver en van zijn geliefdes.

800px-Gli_abiti_di_d'Annunzio_nell'allestimento_del_nuovo_museo_D'Annunzio_Segreto_al_Vittoriale[1] Foto Wikipedia

Voor de gepassioneerden is het ook mogelijk om het huis (een museum op zich met collecties van kunst, curiosa, kitcherige voorwerpen en boeken) en het Museum d’Annunzio Eroe (of het oorlogsmuseum) te bezoeken.  De huisgidsen ven het Vittoriale leiden je graag rond.

Praktische info: Van de laatste zondag van maart tot  de laatste  zaterdag van oktober is het Vittoriale open van 9u tot 17u (de kassa sluit om 16u).  Vanaf de laatste zondag van maart tot  de laatste zaterdag van oktober van 9u tot 20u.  Voor meer info kan je terecht op de website van het Vittoriale degli Italiani.

Lascia un commento

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato. I campi obbligatori sono contrassegnati *

Questo sito usa Akismet per ridurre lo spam. Scopri come i tuoi dati vengono elaborati.