Gnocchi voor Venerdi Gnoccolaro !

In Castel Goffredo, een stadje gelegen op 25 km ten zuiden van het Gardameer staan vandaag gnocchi di patate op het menu.  Het is immers Venerdì Gnoccolaro ! Hoe onstond deze traditie ? In 1872 werd voor het eerst il Re Gnocco verkozen de Gnocchi Koning van het lokale carnaval of Carnevale Gnoccolaro.   Een robuste figuur met een pruik, een kroon, een fijn afgewerkt pak en een hermelijnen mantel.  In zijn rechter hand draagt hij een groot vork met een reuze gnocco erop, het symbool van het feest.

P1020526 (480x640) Il Re Gnocco

Tijdens het Carnevale Gnoccolaro spreekt il Re Gnocco vanop zijn troon, omgeven door het hof, zijn onderdanen toe en trakteert hen op gratis gnocchi.  Oorpronkelijk gebeurde dit op de vrijdag voor Martedì Grasso (vastenavond), vandaar de naam Venerdì Gnoccolaro.

P1020520 (640x480) Viering van il Re Gnocco 60 !

Image (8) Sfeerbeelden van Il Carnevale Gnoccolaro

P1020574 (640x480) De grote portie gnocchi voor il Re Gnocco

foto (10) De kleinere portie voor de onderdanen

Gnocchi di patate of aardappel gnocchi worden gemaakt met aardappelen en tarwemeel.  Wij proefden deze middag de heerlijke gnocchi van nonna Carla.  Hier volgt haar recept.

foto (14)

Ingrediënten

1 kg bloemige aardappelen 1 ei 200 g tarwemeel 1 snuifje zout

Bereidingswijze

Was de aardappelen en kook ze met de schil in gezouten water gedurende 20 à 25 minuten.  Laat de aardappelen 10 minuten afkoelen en druk ze door een pureeknijper op een met bloem bestrooid werkblad.  Zeef de bloem boven de gepureerde aardappelen en voeg een snuifje zout toe.  Kneed de massa tot een compact en zacht mengsel ontstaat.  Doe er het ei bij en blijf verder kneden tot het deeg stevig wordt. Verdeel het deeg in 4 lange strengen met een doorsnee van 2 à 3 cm en snij die in kleine ovale balletjes.  Druk de ovale balletjes tegen de achterkant van de tanden van een vork om zo de typische gnocchi ribbels te bekomen.  De ribbels zorgen ervoor dat de saus aan de gnocchi blijft hangen. Laat de gnocchi 15 minuten rusten en kook ze daarna in gezouten water.  De gnocchi zijn gaar wanneer ze boven drijven.  Schep ze met een schuimspaan uit het water en leg ze op een voorverwarmde schotel.  Voeg er een saus aan toe. We aten gnocchi met tomatensaus, maar er zijn heel wat combinaties mogelijk: ragù saus, gorgonzola saus, pompoensaus,… om er enkele op te noemen. Wist je dat: Castel Goffredo verbroederd is met Verona waar vandaag Papà Gnocco gnocchi uitdeelt.

140px-Pap_del_Gnoco Foto Wikipedia, Papà Gnocco

In het hof van il Re Gnocco er sinds enkele jaren er ook  Il Principe del Tortello Amaro is Het is een tortello pasta met een bittere vulling,  de specialiteit bij uitstek van Castel Goffredo, waarover we een andere meer informatie zullen geven.

P1020577 (640x480) Il Principe del Tortello Amaro

Lascia un commento

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato. I campi obbligatori sono contrassegnati *

Questo sito usa Akismet per ridurre lo spam. Scopri come i tuoi dati vengono elaborati.