Maak een mozaïeksieraad in Verona

In oktober tijdens de TBDI 2015  (een vakbeurs voor reisbloggers) in Rimini ontmoette wij Annalisa van Italian Stories. Italian Stories promoot het Made in Italy van lokale artigiani of ambachtslui.  Over gans Italië bieden zij atelierbezoeken of workshops aan bij de beste ambachtelijke vakmensen.  Die hebben allen hun eigen verhaal vandaar de naam Italian Stories. Ben je graag actief tijdens je vakantie ? Dan is het de perfecte “more” ervaring die je je nog lang zal herinneren. Een stad of een dorp ken je immers pas echt als je ook kennis hebt gemaakt met de plaatselijke bevolking.  Het verhaal van een local wordt zo ook een deel van jouw verhaal. Er zijn heel wat stories te beleven in Italië en in de buurt van het Gardameer. In 2016 krijg je als lezer van de Garda Slow & More blog 10 % korting op alle Italian Stories.  Meer informatie vind je aan het einde van dit blogartikel. Italian Stories nodigde ons uit om een eigen mozaïekjuweel te creëren in het atelier van Federica Casanova in Verona. Ga je mee een kijkje nemen ? P1130575 Al bij het binnenkomen in het atelier van Federica worden wij hartelijk begroet.  Hier voel je je meteen thuis.  Federica begint meteen haar verhaal te vertellen.  Ze was ooit model en werkte vele jaren in een bank maar liet zich uiteindelijk leiden door haar passie en maakte van haar hobby haar beroep.  In 2000 behaalde ze het diploma van Maestra Mosaicista aan de Scuola di Mosaico di Spilimbergo.  Later specialiseerde ze zich ook in oreficeria of goudsmederij om zo mozaïeken in sieraden te verwerken. Na jaren ervaring opende ze in 2009 haar eigen atelier.  Sindsdien werkt Federica samen met architecten, kunstgallerijen en winkels en organiseert ze ook cursussen en workshops. Dankzij haar artisticiteit en vakmanschap creëert ze prachtige stukken: van binnen- en buitendecoraties tot unieke sieraden.

P1130586Reproducties van antieke mozaïeken

P1130585Portretten

P1130590Moderne mozaïeken in opdracht van klanten

P1130582Orginele mozaïeksieraden

Hoe gaat Federica te werk ? P1130594Ze gebruikt hoge kwaliteitsmaterialen zoals, marmer, keramieken tesserae of steentjes en Venetiaans glas.  Op de klassieke ambachtelijke manier kapt ze die op maat met una martellina of hamer op een ceppo of kapblok.

P1130596DSC_0571De kleine verkregen stukjes materiaal verwerkt zijn met veel passione of passie, pazienza of geduld en precisione of nauwkeurigheid tot prachtige kunstwerken.  Dat geeft haar soddisfazione of voldoening.

Hoe verloopt de workshop ?

IMG_4899We doen inspiratie op.  Federica toont ons enkele voorbeelden van halskettingen met medaillon.

P1130598Er is een ruim assortiment aan materialen.  We kiezen keramieken tesserae of steentjes in een lichtblauwe tint.

P1130587We nemen ook enkele Millefiori of handgemaakte glassteentjes.

P1130597Om de tesserae en de Millefiori op het medaillon te kleven maken wij een lijm op basis van blauw poeder.

federica_11Wij gebruiken een handige mozaïektang om de steentjes te versnijden in kleine stukjes.

FullSizeRender (9)2Nu begint het echte werk.  We doen een laagje lijm op het zilveren medaillon.  Met veel precisie en geduld plaatsen wij de tesserae en de glassteentjes met een pincet één voor één op het laagje lijm.  Als de compositie klaar is, doet Federica een ketting aan het medaillon en verpakt het sieraad in een leuk doosje.  De steentjes kunnen zo verder drogen in de lijm.

FullSizeRender (11)Ons zelfgemaakt kerstgeschenk met een Italian Story is klaar !

FullSizeRender (9)Speciaal voor jou doen wij het doosje toch al open…

IMG_4878Een ervaring om nooit te vergeten ! Grazie di cuore, Federica Casanova.

Had jij ook graag je eigen mozaïeksieraad gemaakt bij Federica in Verona ? Reseveer jouw ervaring op Italian Stories. Naast de workshop juwelen maken kan je ook het atelier bezoeken en vertelt Federica je alles over mozaïeken.  Ze spreekt Engels en Duits en ook kinderen zijn van harte welkom. Bovendien krijg je als lezer van de Garda Slow & More blog in 2016 met de promotiecode GARDA! (vergeet het uitroepteken niet) een korting van 10 % op alle Italian Stories.  Je kunt zowel zoeken op bestemming  (where to go) als op activiteit (what to do).  Bekijk geregeld de website, hij wordt constant geüpdatet met nieuwe Italian Stories. Er zijn nog andere mogelijkheden in de buurt van het Gardameer om kennis te maken met Italiaanse ambachtslui: Maak een sprong in het verleden met Alberto de molenaar, bezoek de smederij van Ernesto, ontdek de wereld van de vioolbouwer Gianmaria,  ga een kijkje nemen in het naaiatelier van Beatrice en Giovanna of drink een kopje thee bij Giorgia de porselienmaker.

 

Lascia un commento

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato. I campi obbligatori sono contrassegnati *

Questo sito usa Akismet per ridurre lo spam. Scopri come i tuoi dati vengono elaborati.