De taart van San Biagio

Ondanks de aanhoudende regen konden wij ons dit weekend zoet houden, zowel letterlijk als figuurlijk. In Cavriana, een dorpje gelegen in de provincie Mantova ten zuiden van het Gardameer, vond de Antica Fiera di San Biagio plaats.  Al meer dan 450 jaar wordt er ter gelegenheid van het feest van de patroonheilige San Biagio, Sint Blasius de traditionele en verrukkelijke San Biagio taart gebakken.   Deze taart bestaat uit een basis van brokkeldeeg zonder eieren, maar is gemaakt met witte wijn, een vulling van amandelen, chocolade, suiker en eieren en wordt versierd met lange gekartelde linten brokkeldeeg. De jaarlijkse maxi taart werd aangesneden in de tuin van Villa Mirra, een historisch gebouw, waar ook één van de mooiste archeologische musea is gehuisvest.  Alle aanwezigen mochten een stukje proeven.foto (6) Maar er was nog veel meer te proeven ! Op de bovenverdieping van Villa Mirra vond Dulcissima plaats, een proeverijfestijn om ‘u’ tegen te zeggen.  We konden kijken, proeven en kopen langs een gastronomisch parcours van uitnodigende standjes.  Niet alleen de San Biagio taart werd aangeboden maar ook typische lekkernijen uit de streek en de omliggende provincies. Enkele foto’s om te watertanden. Image (6) In Cavriana maakt elke familie zijn eigen San Biagio taart en houdt zijn recept strikt geheim. preview Wij vonden het volgende recept van GialloZafferano. Ingrediënten Voor het brokkeldeeg 400 g bloem 00 80 g koude boter 80 g kristalsuiker 1 zakje vanillesuiker (of de zaadjes van een vanillestokje) 120 ml droge witte wijn Voor de vulling 300 g gepelde amandelen 100 g kristalsuiker 2 eieren 100 g pure chocolade 1 geraspte citroenschil Voor de afwerking 1 ei Bereidingswijze
Torta di San Biagio Eerst het brokkeldeeg maken.  Meng de koude boter, de bloem en de vanillesuiker in de mixer tot een compact en zandig mengsel (1).  Doe het mengsel op de werkplank en maak in het midden een kuiltje (2) en doe de kristalsuiker erbij (3).
Torta di San Biagio Meng met de handen en doe er geleidelijk aan de witte wijn bij (4).  Kneed krachtig met beide handen (5) tot een compacte deegmassa ontstaat.  Vorm het deeg tot een bal, wikkel die in folie (6) en laat 20 minuten rusten in de koelkast.
Torta di San Biagio Hak ondertussen met een mes de chocolade fijn (7) en mix de amandelen in de blender (8).  Doe deze 2 ingrediënten in een grote kom (9).
Torta di San Biagio Doe er vervolgens de kristalsuiker (10), de geraspte citroenschil (11) en de 2 eieren bij (12).
Torta di San Biagio Meng de ingrediënten goed onder elkaar met een lepel (13).  Als de 20 minuten zijn verstreken, rol het deeg uit met een deegrol tot een dikte van een halve centimeter (14) en bedek de goed ingevette en bebloemde bakvorm (met een diameter van 27 centimeter) met het uitgerolde deeg (15).
Torta di San Biagio Verwijder het overtollige deeg door de deegrol op de rand van de bakvorm te drukken (16) en bedek het deeg met de vulling (17), druk het goed aan en strijk het glad
met een lepel (18).
Torta di San Biagio
Kneed de deegrestjes opnieuw, rol ze uit en snij lange gekartelde linten met een deegwieltje (19).  Leg de linten diagonaal op de vulling van de taart (20) en daarna diagonaal in de andere richting om op die manier ruiten te vormen (21).
Torta di San BiagioBestrijk het taartoppervlak met het losgeklopt ei (22-23).  Bak de taart in een voorverwarmde statische oven op 160° gedurende 45 minuten (in een heteluchtoven op 140° gedurende 35 minuten) tot ze een goudbruine kleur heeft (24).  De San Biagio taart is klaar ! Nog een weetje. San Biagio, Sint Blasius  is ook de beschermheilige van de keel.  Op 3 februari zegenen priesters hun gelovingen door 2 kaarsen onder hun kin te kruisen om op die manier hun keel te beschermen.  Misschien toch even de keel laten zegenen… met een pijnlijke keel wordt het immers moeilijk om de heerlijke San Biagio taart te verorberen.

Lascia un commento

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato. I campi obbligatori sono contrassegnati *

Questo sito usa Akismet per ridurre lo spam. Scopri come i tuoi dati vengono elaborati.